Brückenkopf Warschau


Cím: Lengyelország
Weblap: nincs

Leírás:
A Varsótól keletre eső terület stratégiailag nagyon fontos, számos vasútvonal és út indul innen kelet felé, a németek már az Első világháború alatt felismerték ezt és 1915-ben kiépítettek egy 55 kilométer hosszú védelmi vonalat az orosz cári erődökre támaszkodva. Lengyelország német megszállása után 1940-ben terv született egy 70 km hosszú védelmi állás kiépítésére, ami részben az 1915-ös vonalat követte, ám a munkálatok csak 1941 tavaszán indultak el. A teljes szakaszon 80 különböző kiserődöt építettek volna, de a Szovjetúnió ellen indított támadás tervezésének utolsó fázisában a munkálatokat leállították. A támadásig 12 kiserőd készült el géppuskák számára, 5 tüzérségi megfigyelő kiserőd páncél kupolával és egy óvóhely.
1944-ben mivel a Vörös Hadsereg egyre közeledett, a meglévő bunkereket a németek felkészítették védelemre és az egész vonalat megpróbálták megszállni csapatokkal, ám ezek sokszor nem álltak megfelelő mértékben rendelkezésre. A szovjetek az állás déli részén Dabrówkánál Július 30.-án háromnapi harc után áttörték a vonalat. A német csapatok ennek ellenére több helyen csak szeptember közepén hagyták el állásaikat.
A bunkereket elfoglalásuk után a szovjet műszakiak felrobbantották. Érdekes módon pont a Dabrówkánál található bunkerek maradtak meg éppen, ezek a mai napig magukon hordozzák a heves harc nyomait. Megtekinthető itt a tüzérségi megfigyelő bunkerek 30 tonnás kupolája és a géppuskás bunkerek 18 tonnás páncélja.

Bunker teteje Tüzelőállás
Bunker szemből Géppuska tüzelőállás
Bunker oldalról Bunker vészkijárata
Vészkijárat Nyílás
Tüzelőállás belül Folyosó
Beépített eszközök helye Páncél
Levegőztető Egykori álcahűáló feszítóoszlopok helye
Páncél megfigyelő kupola Páncélkupola belövéssel
Lejárat a bunkerbe Páncélkupola belül
Feljárat a páncélkupolába Belső folyosó
Bunker szemből Bunker oldalról
Páncélkupola messzebbről Egykori harckocsi árok
Bunker messziről Géppuska tüzelőűállása
Romok Bunker romjai
Ami megmaradt a födémből Bunker belül
Belül Födém