Attila III. vonal egykori állásai


Cím: Budapest, Szilas-patak és Csömöri-patak közötti terület
Weblap: nincs

Leírás: 1944 őszén Budapest közvetlen előterében kiépült az Attila III, vonal, mely harckocsi árokból, ezt fedező gyalogsági állásredszerekből, és ezket kiegészítő tüzérségi és a már korábban kiépült légvédelmi állások, föld,fa és esetenként beton bunkerek alkották.
A bejárt terepszakaszon a 13. német páncélos hadosztály 66/I. zászlóalja védekezett, vele szemben a 581. lövész ezred foglalt állást. A területen jelentősebb harccselekményekre nem került sor, a szovjet támadás súlypontja a terüelttől keletre feküldt. Az itteni szovjet áttöréssel párhzamosan a német és magyar védők visszavették az állásaikat először a Csömöri-patak közelében húzódó harckosi árok mögőé 1 km-re, majd, a Szilas-patak mögé.
A Szilas-pataknál az egykori Északi pályaudvar számára készült vasúti hídon és töltésen gyalogsági állásrendszer maradványai találhatóak, mely körkörösen védte hídfőszerűen a hidakat. A hidaktól nem messze a Szilas-patak árterétől nem messze pedig kis betonbunkerek láncoalta található, melyet vélhetőelg gyalogási állások is összekötöttek (a légifelvételek alapján).

Betemetett bunker Betonbunker körbeásva
Beton állásmaradványok Bunker a patak felől
Bunker az arcvonal felől Lövészpatkák
Egykori vasúti töltés, peremén lövészárkokkal Közlekedőárok
Egy befejezetlen híd A vasuti hidak