Hírek | 2010 | 2009 | 2008 | 2007


HVG cikk a Várhegy bunkereiről


A bunkermuzeum.hu-t is megemlíti a HVG-ben 2011.12.24-én megjelent „Titkok a Várhegy gyomrában” című cikk. A cikkben olvashatunk a budai Vár alatti barlangok történetéről, a 30-as években óvóhellyé való átépítésekről és még az egykori Nemzeti Bank nem túl közismert föld alatti trezorterméről is.


Szovjet atombunker Tótvázsonynál


Még ma is éjjel-nappal őrzik a tótvázsonyi objektumot, pedig a kihalt laktanya lassan az enyészeté lesz. Az utolsó szovjet katona 1990 március végén hagyta el a bázist.
A védett területnél a korabeli iratok szerint a terület négy sarkában egy-egy őrtorony áll, a különleges raktárakhoz fákkal szegélyezett út vezet. Az itteni építményeket szovjet szakemberek építették 1966-68 között. A bunkerek vagy tárolók - mert kettő van belőlük - egy-egy domb alatt helyezkednek el. Két oldalukon, kívül 4-4 gépjármű egyidejű fogadására alkalmas beállót alakítottak ki, amelyek inkább egy hullámpalából készült fészerre emlékeztetnek.
A két föld alatti tárolót csak a dombokra vezető lépcsők felől lehetett megközelíteni, lejárataikat pedig egy konténerre emlékeztető építmény rejti. A tákolmányba belépve vaslépcső vezet a földfelszín alá, két emelet mélységben egy-egy vastag, nyomásálló és légmentesen záródó acélajtót találni. Ezeket a raktárakat egységesen építették, pontosan ugyanilyen alaprajzú épületek vannak az egykori NDK területén, Romániában, a volt Csehszlovákiában - vagy akár Kamcsatkán. Az önálló áramforrással is rendelkező földalatti létesítményeket légkondicionáló berendezéssel is ellátták, a beáramló levegőt szűrték, a hőmérsékletet és a páratartalmat szigorúan szabályozták.
A föld alatti komplexumokban tárolták a Déli Hadseregcsoport hazánkban állomásozó repülőgépeire függeszthető atombombákat, továbbá a szárazföldi hadműveleti és harcászati rakéta csapatok atomtöltetű robbanófejeinek egy részét. A parancsnok fel is sorolja, pontosan melyek voltak ezek: 152 mm-es és 203 mm-es tüzérségi eszközök atomtöltetű gránátjai, atomaknák, a már említett atombombák és rakéták atomtöltetű fejei. Ugyancsak itt raktározták a korábbi Magyar Néphadsereg hadműveleti, harcászati rakétáihoz használható - szintén atomtöltetű - robbanófejeket is.
A tárolók ajtaján elhelyezett felirat szerint oda csak az arra kijelölt személy léphetett be, senki más. Az előtérből négy tároló helyiség nyílott, ezekben a stabilan a betonhoz rögzített konténerekben tárolták a nukleáris fegyvereket egészen 1988 végéig-1989 elejéig, amikor feltételezhetően egy csapatmozgás keretében kiürítették a bázist.
Magyar katona csak 1990 márciusában léphette át a védett létesítmény küszöbét, azóta Honvédségi tulajdonban van a létesítmény további hasznosítása kérdéses az állaga fokozatosan romlik, és napjainkkig zárt területnek számít.
A teljes cikk itt olvasható.


Eladó rakétabázisok az USA-ban


A hidegháború lezárultát követően a szuperhatalmak fegyerzetüket fokozatosan leépítették. Így tett az USA is, ahol korábbi aktív rakétakilövő bázisok kerültek leszerelésre és polgári hasznosításra. 2011. eleje óta meg lehet vásárolni a kiürített kilővőbázisokat. Idáig 55 ilyen bázis kelt el, de még lehet licitálni. Az aktuális eladó bázisok listája fotókkal itt érhető el. A legolcsóbb bázisokat már 260.000 dollárért lehet megvenni.


A Magyar Rádió atombunkere


1952-ben bunkert eredetileg azért hozták létre Rákosi Mátyás idején, hogy ha az országot veszély – például atombomba-támadás – éri, onnan sugározzák a műsorokat, azonban sohasem használták erre a célra, 1957. március 15-étől 1991-ig a Magyar Rádió munkatársait innen hallgatták le.
A bunkerbe az államvédelmi hatóság emberei jártak le, ott két működő stúdiót is létrehoztak. 1954-ben, amikor a magyar labdarúgó válogatott vereséget szenvedett a világbajnokságon, nagy volt az izgalom, és bemelegítették a berendezéseket, de 1956-ban erre már nem volt idő. 1957-től március 15-e vagy október 23-a előtt pár nappal mindig lement egy-két államvédelmi munkatárs, és megnézte, hogy használhatók-e a berendezések.
Új funkciót is nyert a diktatúrában a bunker, lehallgatóközpont lett, a Magyar Rádió telefonvonalaira kapcsolódva két ember hallgatta le a rádiósokat. A Magyar Rádióból eltűntek azok a feljegyzések, melyeket a lehallgatások során készítettek.


Bunker a vízpartokért


Mi köze egy második világháborús betonbunkernek Hollandia vízrajzához? A két fogalom az Atelier de Lyon és a Rietveld Landscape közös, bunker 599 névre keresztelt installációjában kapcsolódik össze, amely a holland történelem egy különleges szeletére kívánja felhívni a figyelmet.
A Hollandse Waterlinie (holland vízvédelmi vonal) a 17. században keletkezett, vízhez kapcsolódó erődítményrendszer, amelyet úgy alakítottak ki, hogy a természetes vizekkel kombinált erődrendszerrel (amelyeknek része a szándékos elárasztás is) az ország gazdasági középpontja teljesen elszigetelhető legyen. Az eredeti kialakítást a 19. században kicsit módosították, ez lett a Nieuwe Hollandse Waterlinie, azaz Új holland vízvédelmi vonal, amelyet 1815 és 1940 között „használtak”.
A két iroda projektjében nemes egyszerűséggel kettévágtak egy második világháborús masszív betonbunkert, így mindenki előtt feltárul annak eredetileg rejtett belseje. A bunker egyike a 2. világháború előtt a vonal mentén telepített 700 bunkernek.
A két épületfél között fapallókból készült lejárat vezet a vízhez, a tóban készült móló magas cölöpei pedig a háborús időkre emlékeztetnek. A különleges építészeti jel jól látható az A2 autópályáról is, így biztosan sokakhoz közelebb hozza majd a történelem eme érdekes aspektusát.
Forrás: http://hg.hu/blog/


Helyrehozzák Franciaországban az Atlanti fal egyik bunkerét


Lelkes francia önkéntesek hozzáfogtak az Atlanti fal egyik bunkerének helyreállításához. A Hitler által épített erődvonal a Pireneusoktól Norvégiáig húzódott. Mára azonban a bunkerek jelentős része elpusztult, elhagyatva hever. Lelkes önkéntesek most ezen bunkerek helyreállításához láttak hozzá, hogy megőrizzék a jővőnek. A helyreállításról szóló BBC riport itt tekinthető meg.


Egy hamburgi flaktoronyból erőmű lesz


A Hamburban lévő Wilhelmsburg flaktorony, mely a II. világháborúsorán 30.000 ember számára nyújtott menedéket és egyben a torony tetején lévő lövegek biztosították Hamburg légvédelmét, mára a klímaváltozás elleni harc egyik szimbólumává vállhat.
A városterveők most megújuló energia erőművé alakítják át az egykori bunker. Az épület egyik oldalfalát is eltávolítják, mely 2 m vastag. A tetőn és a déli falon napelemeket helyeznek majd el, ami 3000 háztartást fog tudni ellátni. Az átalakítások várhatóan 2013 elején fogják befejeződni.


Állami kezelésbe került a Budavári Labirintus


A zöldhatóság emberei és a rendőrök lezárták péntekre a Budavári Labirintust, miután a felügyelőség határozatában megtiltotta az azt üzemeltető Kft. tevékenységét, és kötelezte a barlang elhagyására, ennek azonban a cég nem tett eleget. A vidékfejlesztési minisztérium szerint a cég több évtizede úgy üzemelteti a barlangot, hogy károsítja a fokozottan védett nemzeti értéket.
Az állam nevében eljáró Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség péntek délután a rendőrség közreműködésével birtokba vette a Budavári Labirintust.
Az állam visszaszerezte jogos tulajdonát, a Budavári Labirintust, a barlangot üzemeltető Kft.-től és a barlang kulcsait átadta a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának, mely a barlang vagyonkezelője, és a természeti érték őrzéséért felelős szerv, írja közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium.
Forrás: MTI, index.hu


Megnyílt a Horthy bunker Gödöllőn


A Gödöllői kastély alá épített kormányzóoi óvóhely sok csúszás után végre megnyílt. A különleges építészeti alkalmatosságba vezető szűk folyosó falain általános légoltalmi plakátok, míg az első teremben a bunker építésének dokumentumai (szövegek, tervrajzok, illetve a bunker makettje) láthatók.
A kisebbik helyiség látványban és hangban is megidézi az 1940-es évek óvóhelyét: a rádióból felcsendülő Karády Katalin-dalokat légvédelmi riadó, sziréna és robbanások hangja szakítja meg. Rekonstruálták az el nem készült berendezéseket is Csonka Pál műegyetemi tanár eredeti belsőépítészeti tervei alapján a hajópadló, a gerendázott mennyezet, a falak lambériaborítása, a borovifenyő-bútorok hamisítatlan bunkerhangulatot teremtenek.
A kormányzónak 1944. júliusában mutatták meg a végső terveket, de levéltári források szerint decemberben, a front Gödöllőre érkezésekor az óvóhely még nem volt készen. Horthyt családjával együtt október közepén Németországba hurcolták, így a kormányzó sohasem használta a gödöllői bunkert. A kastélyt az év végén német, majd orosz katonák szállták meg, ekkortól nincsenek pontos adatok az óvóhely sorsáról, ám annyit azért lehet tudni, hogy a későbbi években gázolajat tároltak benne.


Vaskereszt a Führerbunkerből


Vérfoltos matracok és rothadás szag, ez fogadta szövetséges csapatok látogatóit a Führerbunkerben. Stephen Moore-Haines a fiatal skót katona, aki a 11-es huszároknál szolgált, tagja volt annak a szövetséges katonai csoportnak, aki lejuthatott a Führer egykori rejtekhelyére. Az útjuk során a fiatal katona talált egy vaskeresztet (a szolgálatért felirattal), azon a folyóson, ami Hitler magánlakosztálya felé vezett.
Stephen Moore-Haines Bad Bramstedtben volt alakulatával körülbelül 200 km-re Berlintől, mikor parancsot kaptak, hogy hagyják ott a települést, mert az oroszok elviszik őket. Berlin eleste után a 11-es huszárok is oda kerültek. Itteni tartózkodásuk során határozta el Stephen Moore-Haines több társával, hogy ellátogatnak a híres Führerbunkerbe. Mikor a lejárati ajtóhoz értek onnét lépcsősor vezetett le, de nem volt már semmi világítás. Az áramszolgáltatás ekkor már rég nem üzemelt a bunkerben. Sikerült egy kis fényt gyújtania a csoportnak és elindultak lefelé, de borzalmas látvány fogadta őket. Mindenütt vérfoltos matracok hevertek. Tovább haladtak azonban a bunkerben, de Hitler szobájáig már nem jutottak el a terjengő és fojtogató bűz (hullaszag) miatt. Visszafelé botorkálva talált rá az egykori katona a földön a szemét között az ezüst vaskeresztre, amit magával is vitt.


32-es határvadászok emlékútja a Kárpátokban


A Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület a ProAmbr Egyesület és a ServMontHar Egyesület kiépített egy turistautat, mely Gyimesköéplok határából a Kondra kereszt érintésével vezet Csíkszenttamásra és Csíkszentdomokosra. Az út emléket állít a Gyimesi-szorost a II. világháború során védő hősöknek, illetve a térségben meghalt valamennyi katonának nemzeti hovatartozás nélkül.
Az út nyomvonala megegyezik azzal, amelyet a bekerítésből kitörő honvédek használtak. Forrásul Sebő Öbön főhadnagy: ”A halálraítélt zászlóalj” című könyve szolgált.
Az út mellett elhelyezett tájékoztató táblákból ismereteket szerezhetünk a térségben történt eseményekről, az itt szolgált katonák felszereléséről, az alkalmazott taktikákról, felszerelésekről. A turista út nemcsak emlékútnak jelentős, de páratlan természeti szépségű is, átvezetve a gyimesi csángóföldről a csíki székhelyek lakóhelyére. Útközben a térség egész panorámája szemünk elé tárul.
2011. augusztus 28. az út egy szervezett túra keretében végiglátogatható (25 km). A rendezvény ingyenes, a résztvevők várható számának ismerete céljából előzetes jelentkezést az alábbi címre kell küldeni: 32es.hatarvadaszok.utja@gmail.com


P-51 Mustangot találtak Bangkokban a föld alatt


A Mustangot a II. világháború idején lőtték le, mikor az bombázta a Don Muangban lévő katonai tábort. A telek tulajdonosa, aki több mészer iszap alatt rátalált a gépre, értesítette a hatóságokat. A gép a kiemelés után a Thai Légierő Múzeumába fog kerülni kiállításra.


Pz. IV. J harckocsit találtak darabokban Lengyelországban


Idén áprilisban a lengyelországi Stargard Szczecinski közelében lévő repülőtérnél 7 m mélyen a föld alatt egy Pz. IV F harckocsi darabjai kerültek elő. A harckocsi 80%-a darabokban volt a föld alatt, melyet Kolodrzeg Hadtörténeti Múzeumba szállítottak felújításra. Várhatóan éveket fog igénybe venni, míg az önálló részeket helyrehozzák és összerakják belőle a harckocsit.


M3 Stuart harckocsit építettek amerikai diákok


Oakwood diákjai építettek egy replika tankot. Steve Nicklas professzor inspirálta a replika építésre a diákokat. A korábban paleontológiával is foglalkozó professzor őslények maradványairól készített öntőformákat, majd replikákat. Másik hobbija a professzornak a II. világháború és annak harceszközei. Ennek apropóján jutott eszébe, ha csontokból tud másolatot csinálni, miért ne lehetne akár egy Tigris harckocsiról is.
Miután azonban az USA-ban nem volt olyan Tigris harckocsi amiről engedtek volna mintát venni, ezért végül egy M3 Stuart lemásolása mellett döntöttek. Mintát vettek a harckocsiról, majd üveggyapotból kiöntötték a mintát. Az elkészült másolat súlya alig 1100 kg és csak közelről látszik, hogy nem igazi.


Bunkert szállítottak Lesanyba


Könyvajánló: Visszatér a Délvidék 1941


Hetven évvel ezelőtt, 1941 áprilisában foglalta vissza honvédségünk az 1918. november elején megszállt, majd a trianoni diktátum által elcsatolt Bácskát, valamint a Drávaszöget, Muraközt és Muramelléket - összefoglaló nevén a Délvidéket. A tanulmánykötet ennek az eseménynek szeretnénk emléket állítani. A kötetben külön tanulmány foglalkozik a jugoszláv erődítésekkel. Könyv megvásárolható például itt.


Bunkert szállítottak Lesanyba


Egy 50 tonnás bunkert emeltek ki, majd szállítottak az észak-csehországból Lesanyban lévő Haditechnikai Múzeumba. Még egyetlen ekkor méretű a két háború között épült csehszlovák bunkert sem szállítottak ilyen messzire, mint most. A szállításban a nehézséget a bunker súlya adta, valamint az, hogy egy bánya területéről szállították el, ahol nagyon porhanyós volt a talaj. Két daru emelte egy teherautóra a bunkert. A szállításu útvonalat pedig teljesen lezárták a forgalom elől. Az elszállított objektum egy könnynű bunker volt (vz. 36-os típus), melyből csak néhány száz épült. Ezeket a bunkereket 2-6 fő tudta védeni géppuskával, vagy géppisztollyal.


Megnyitották a Valentin tengeralattjáró bunkert


A II. világháború lezárásának 66. évfordulója alkalmából Brémában megnyitották a legnagyobb Németországban épült tengeralattjáró bunkert, mely ellenállt a szövetségesek minden bombázásának. Ez a 1,5 km˛ alapterületű Valentin bunker. A bunkert 1943-ban kezdték el építeni a németek, de teljesen nem tudták már befejzni. Enenk ellenére közel 10.000 fő dolgozott rajta minden nap. A szövetségesek hevesen támadták a létesítményt, de elpusztítani nem tudták bombázással. Most az évforduló alkalmával megnyitották a bunkert, melyet a háború után a szövetségesek csak részben pusztítottak el.


Megkezdődött a Bunkermúzeum kialakítása


A hétvégén megkezdődött Bunkermúzeum (Magyarország egyetlen második világháborús légoltalmi múzeumának) kialakítása a XII. kerületben. A bunkermuzeumot kialakító Erődítés Történeti Egyesület lelkes tagjai láttak hozzá a föld alatti objektum megtisztásához. A tervezett múzeumról és a háború előtti légoltalomról itt megtekinthető egy 10 perces interjú (a harmadik riport a filmen belül).


Megnyílt Winston Churchill tartalék bunkere


Winston Churchill tartalék bunkere megnyílik a látogatók előtt a hónapban. A bunker építését 1939-ben kezdték még el. A föld alatt lévő bunker a háborús kabinet tartalék óvóhelye volt a második világháborúban arra az esetre, ha a Cabinet War Rooms bármilyen okból használhatatlanná vált volna. A létesítmény a Brook Roadon található a Posta Kutatási Központjában. A bunkert olyan mélységre tervezték (10 méterrel a föld alá), hogy egy 220 kg-os bomba telitalálatát is kibírja
A létesítmény 43 szobából áll, köztük konyhából, térképszobából és Churchill saját szobjávából is. 1940. október 3-án a háborús kabinet egyik ülését is itt tartotta. A háború után egy ideig még aktív létesítmény volt, majd a felhagyták és közel 25 évig érintetlen maradt. 2000-ben nyitották ki hosszú szünet után, akkor a Subterranea Britannica (Föld Alatti Anglia) egyesület kezelésébe került, akik helyrehozták a bunkert és először 2002-ben nyitották be. Akkor még csak időszakosan, most pedig végleg megnyílik a látogatók előtt Churchill bunkere.


Német tankot találtak egy lengyel vastelepen


Stargard Szczecinskiban (Észak-Lengyelország) egy vastelepen egy második világháborús német tankra bukkantak. Egy helyi fémdetektoros figyelt fel a harckocsi kisebb részeire, aki azokat kiásta és eladta. Maga a harckocsi több méterrel a föld alatt található, melyet melyet most a Lengyen Hadsereg Múzeumának munkatársai mentenek ki. Elmondásuk szerint ez harckocsi (PZ. IV. J) ritka kincs, mert ez az egyetlen ismert épen maradt példány az országban ebből a típusból. Várhatóan több év felújítás után fog kiállításra kikerülni.Kiadó Koblenzben egy hidegháborús bunker


2500 Euró/hó áron kiadó egy 1965-ben épült bunker Koblenzben. A létesítmény 7 m mélyen fekszik a föld alatt és 1 m vastag vasbeton tető védi és saját levegőztető berendezéssel is rendelkezik. A bunker mintegy 800 m˛ alapterületű, mely számos szobára tagozódik, a bunker belmagassága 4 m. A kiadó szerverfarmnak ajánlja a létesítményt az extra védelmi képességek miatt. További információ itt található.Német bunkert találtak Varsóban a föld alatt


Munkások egy villamos pálya felújítás során egy második világháborús német bunkerre találtak Varsóban. A bunker a Plac Zbawicielanál található, mely egy jelentős közlekedési csomópontnak számít a városban. A felfedezett bunkert ki fogják bontani és elszállítják egy múzeumba.
1944. végén a németek 80 bunkert építettek Varsóban, hogy ezzel is erősítsék a város védelmét a közeledő Vörös Hadsereggel szemben. Ezekből a bunkerekből 30 máig fennmaradt a város különböző pontjain, a most előkerült azonban meglepetés volt, hogy a föld alatt egy ilyen forgalmas pontnál is létesült bunker, ráadásul teljesen ép állapotban meg is maradt.Fémtolvajok fosztogatják az Árpád-vonal bunkereit


Az ukrán rendőrség elfogott három férfit, akik a Kárpátokban kiépített magyar védvonal bunkereiből betonacélt loptak. A rendőrjárőr az egyik nemzetközi kőolaj-vezeték vonalán végzett ellenőrzést az éjjeli órákban, amikor a Volóc térségében fényvillanásokra lettek figyelmesek a hegyoldalban. A helyszínt megközelítve azt látták, hogy három férfi kalapácsokkal bontja az egyik nagyjából épségben megmaradt betonbunker falát, és lángvágóval szabdalja darabokra az így kiszabadított betonacélt.
A fémtolvajokat őrizetbe vették. Mindhárman egy szolyvai járási falu lakosainak bizonyultak. Ügyükben nyomozást indítottak, mivel fennáll a gyanú, hogy nem ez volt az első bunker, amelyet megpróbáltak szétverni. Az őket tetten érő járőr egyébként ugyanazokból a rendőrökből állt, akik február végén a vereckei magyar honfoglalási emlékmű felgyújtóit is elfogták a tetthely közelében.Látogatható lesz Hitler bunkere kívülről


Turistaösvényt akar nyitni a Werwolfhoz, a náci hadsereg egykori előretolt ukrajnai főhadiszállásához az ukrajnai Vinnicja megyei elöljáró május 9-re, a nácizmus fölött aratott győzelem napjára. A megyei elöljáró múzeumot is szeretne létesíteni a bunker közelében, a fasizmus áldozataira emlékezve. A megyei elöljáró ragaszkodik a turistaösvény megnyitásához és azzal számol, hogy ennek révén 2 százalékkal nőhetnek a megye bevételei. Helyi vezetők szerint viszont magának a bunkernek a látogatása nem szerepelne a programban.
Hitler Werwolf nevű előretolt főhadiszállása Vinnicjától 8 km-re épült fel. 1941. őszétől 1942 tavaszáig tartott az építkezés, melyben több ezer ember vett részt. Az építékezésen dolgozókat később likvidálták a németek. A bunkernek vasuti és légi összeköttetése (külön repülőtér) is volt Berlinnel. Hitler kétszer járt a kompelxumban: 1942. nyár végén-ősz elején és 1943. tavaszán. 1944. során a visszavonuló német csapatok felrobbantották a létesítményt. A háború után senki sem járt a berobbantott bunkerekben, csak 1990 után tudott pár lelkes csoport lejutni.
A komplxum számos épületből állt, ebből három volt bunker 2 m-es falvastagsággal, melyek a központi épületek voltak. (A főhadiszállás épülete pedig egyesek szerint 7 emelet mélységű volt.) Ezen három beton bunkeren kívül még 81 db fabarakk is épült. A komplexum saját kúttal, áramelátással is rendelkezett.Egy Do-17-es roncsaira bukkantak Kentnél


Az angliai Kent partjainál eegy Do-17-es roncsaira bukkantak a RAF Museum munkatársai. Az előző hónapban vizsgálták meg a tenger fenekén pihenő gépet, melyről beigazolódott, hogy a roncsot a homok 70 évvel ezelőtt befedte és azóta is ott pihen háborítatlanul. A gép 1940. augusztus 26-án került lelövésre. A német repülő ekkor kényszerleszállást hajtott végre a vízre, majd elsüllyedt.
A gép jelenleg 50 m mélységben található a víz alatt, de a felvételek szerint szinte érintetlen. A vezető fülke és a megfigyelő kupola sérült csak meg a gép felépítménye viszont nem. A gépet a múzeum ki akarja menteni, azonban az ereklyevadászokkal futnak most versenyt miután kiderült a gép holléte. A múzeumnak sietnie kell dacára annak, hogy börtönbüntetés jár az elfogott ereklyevadászok számára. A tervek szerint kiemelésre kerülő gép Hendonban fog kiállításra kerülni.Hitler vasúti bunkere látványosság lett


A lengyelországi Stepina város közelében található az ország legnagyobb megerősített beton készült vasúti óvóhelye. Ez egy a II. világháború során épített német vasúti bunker. A bunker célja teljes vasúti szerelvények elrejtése légitámadások elől, köztük Hitler Amerika nevű vonatát is beleértve.
A komplexum hét beton létesítményből áll, ezzel ez a legnagyobb vasúti óvóhely Lengyelországban. Európa számos más pontján is készítettek hasonlót a németek.A létesítménybráadásul önellátó volt, üzemanyag, víz, fűtés és áram tekintetében. A vasúti óvóhely 386 m hosszú, 14,5 m széles és 7 m magas. 1944-ben a németek kiürítették a szovjet csatapok pedig tábori kórháznak rendezték be. A háború után karban tartották a létesítményt, így jó állapotban megmaradt. Mára turista látványosság lett, mely májustól októberig látogatható.Rákosi bunkere képriport


A fővárosi blog szerkesztői jártak a mára már csak a metró alagútból megközelíthető Rákosi bunkerben (F4) és egy jól összeszedett post készült a túrából sok képpel. A teljes post itt tekinthető meg.Moamer Kadafi atombunkere


A líbiai események nyomán Kadafi atombunker felfedezésre került. Kiderült amerikai és svájci cégek gyártották építették. A video itt tekinthető meg.Vegyen Ön is olcsón bunkert!


Az amerikai hadsereg megválik több katonai létesítményétől. "Vegyen olcsón bunker!" felirat került ki több létesítményre is az USA területén. A felhagyott katonai bunkerekből lehet bicikli tároló, vagy borospince az új tuladjnos elképzelésétől függ minden. Az eladásról készült riportfilm itt tekinthető meg.Bicikliverseny a kőbányai pincékben


Rendhagyó bicikliverseny került megrendezére a kőbányai pincék hosszú labirintusában. A verseny február 6-án került megrendezésre és csak alig 2 km hosszú szakaszát érintette a több, mint 40 km hosszú járatrendszernek. A verseny felhívójáról és a pincélről készült video itt tekinthető meg.Kiemeltek egy T-34-es harckocsit Volgográdnál


A Volgográdi körzetben lévő Bed folyóból kiemeltek egy T-34-es harckocsit. A harckocsi maradványát a Volgográdi Traktorgyárba küldik felújításra. A személyzet földi maradványait pedig egy katonai temetőben helyezik végső nyugalomra. A harckocsi a felújítás után Volgográd belvárosában kerül kiállításra. A harckocsi a szakéretők szerint részt vett Szálingrád védelmében és egyenesen a gyártósorról küldték a frontvonalba. Egyúttal ez lesz az első harckocsi Volgográdban, mely valóban részt vett a Szálingrádi csatában egykoron.Bunkermuzeum fóruma ismét működik


Sikerült úrrá lenni a technikai problémákon a fórum ismét látogatható, nem vesztek el hozzászólások és témák.


Bunkermuzeum fóruma szünetel


Technikai okokból a bunkermuzeum fóruma átmenetileg szünetel. A szolgáltató nem bírta helyrehozni a fórumot, ezért egy újabb verzió kerül telepítésre a meglévő bejegyzéseket pedig szeretnék átmigrálni.


Meghívó előadásra


Az Erődítés Történeti Egyesület szeretettel vár minden érdeklődőt a Károly-vonal története című előadásra
Előadónk: Dr. Mihályi Balázs a „Román véderő Magyarország ellen” c. könyv szerzője

A rendezvény időpontja:
2011.02.02. (szerda) 18:30 óra

Helyszín: Cucu Bár és Bazár
1016 Budapest, Naphegy u. 29. (az Orvos lépcsőnél)

Az előadás ingyenes! A végén lehetőség lesz kérdéseket feltenni a szerzőnek.


Felújítanak egy Sherman harckocsit


Leicestershireben felújítotanak egy második világháborús Sherman harckocsit, mely részt vett a D-napon a normandiai partra szállásban. A harckocsi most egy harcjármű vezetést gyakorló pályára kerül, ahol a felújítást követően lehet majd vezetni is. Egyébként ez egyike annak 25 db Sherman harckocsinak, ami Nagy-Britanniában megtalálható. A felújítás egy évig fog várhatóan tartani, ezt követően viszont sokakat fog vonzani egy egykori veterán harckocsi vezetése.Hadtörténeti Délutánok


2011. január 22-án, szombaton 13 óra 30 perckor a Hadtörténeti Intézet és Múzeum (1014, Budapest, Kapisztrán tér 2-4.) II. emeleti "Tóth Ágoston" termében újabb II. világháborús előadásra kerül sor. A téma: A Waffen-SS történetének magyar vonatkozásai a második világháború utolsó évében, 1944. május-1945. május.


65 év után megnyitottak egy óvóhelyet Gosportban

A Királyi Haditengerészet egykori óvóhelyét nyitották fel 65 év után a nagy-britanniai Gospotnál. Az óvóhely 1940-ben épült a helyi tengerészeti raktár munkásainak. A háború alatt 3000 ember dolgozott a raktárakban a tengerészetnél. Később az óvóhelyet elöntötte a víz és lezárták. Most a Explosion Museum of Naval Firepower nyitotta ki az óvóhelyet, egyben felfedezték, hogy az óvóhely érintetlen a korabeli berendezést máig ott pihent: padok, szivattyú stb. Az óvóhely 2011-ben nyílik meg a látogatók számára.