Hírek 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007


A budai vár alatt


A Magyar Nemzet Magazin most hétvégi számában olvashatunk (a 30-31 oldalon) a budai vár alatti világról. Akit érdekel a föld alatti létesítmények története, annak érdemes megvenni a számot:
Szellemek és kútba temetett háremhölgyek, mamutfognyomok és középkori kőfalak, történelmünk megannyi kézzelfogható és csak emlékezetünkben élő, nemegyszer megrendítő momentuma: ezt rejtik a budai Várhegy gyomrában sorakozó barlangok, üregek és többé-kevésbé kiépített járatok. Szakemberekkel ereszkedtünk alá az Európában is ritkaságnak számító föld alatti világba, amelynek létéről az átlagpolgár leginkább akkor értesül, ha épp beszakad a macskakő egy busz alatt, s melynek hasznosítására ma még nincsenek pontos tervek.


Képek a Führerbunkerből és a szétlőtt Berlinről


1945 áprilisában William Vandiver amerikai fotós lehetőséget kapott, hogy a szovjet csapatok által elfoglalt Berlinbe utazva felvételeket készítsen. A képek 1945 júliusában jelentek meg a LIFE magazin hasábjain. A fotóriporter eljutott a feldúlt Führerbunkerbe is, ahol számos képet készített.
A felvételek ezen az oldalon tekinthetők meg.


Budapest ostroma és a Budai vár túra


67 éve véget értek a harcok Budapest utcáin, de ennek nyomai máig megmaradtak. Talán nincs még egy olyan terülte a fővárosnak, ahol ez még ma is ennyire tetten érhető, és ahol az ostrom és az azt követő időszak okozta változások ennyire átalakították a város képét mint a Várhegy.
Budapest ostroma és a Budai vár című túra kapcsán a Várhegyen barangolva ismerkedhetnek meg az érdeklődök az ostromhoz köthető eseményekkel, az egyes épületek sorsával, és pár helyen rövid kitekintést is adnánk az ostrom után történtekről. Mindezek közben pedig Budapest ostromának általános ismertetésére is sor kerülne, mintegy keretbe foglalva a túrát a főváros 1944. végi bekerítésétől egészen a kitörésig.
Akit érdekelnek a helytörténeti vonatkozások, érdekli a hadtörténet, és szeretne többet tudni a Budapest ostroma helyi vonatkozásairól, vagy csak általánosságban érdekli a téma azoknak, mind ajánljuk ezt az Erődítés Történeti Egyesület által szervezett ingyenes túrát.
A túra vezetője Dr. Mihályi Balázs, a túra időpontja: április 14. (szombat) 9.00., a túra időtartalma 2,5 óra.
Az indulási pont, ahonnan indulunk és ahova várunk minden kedves érdeklődőt a Bécsi kapu téren a templom bejárata, érkezési pont (ahol a túra véget ér) pedig szintén a Bécsi kapu tér lesz.


Óvóhelyből lakóház


A német kormány 2007-es döntése nyomán az országban található mintegy 2000 db II. világháborús és hidegháborús bunker egy részét eladásra kínálták fel. 220 db II. világháborús bunker keresi új tulajdonosát. A megoldás már csak azért is szerencsés a lebontáshoz képest, mert ezek a létesítmények általában a nagyvárosok központjában helyezkednek el, bontásuk pedig óriási költség lenne. Ezzel szemben eladás esetében az állam mentesül a fenntartási költségektől. Idáig mintegy 50 bunker talál új tulajdonosra, az objektumok ára 100.000 és 400.000 EUR között változik.
Az egyik új tulajdonos Rainer Mielke német építész, aki az egykori óvóhelyre egy külön házat épített rá, miközben megőrizte a korábbi létesítményt is, így veszély esetében továbbra is mint nyilvános óvóhely tud szolgálni a bunker, mely a ház alapja egyébként.A Hármashatár-hegy elfeledett objektumai túra


A mai napon a bunkermuzeum.hu oldal lelkes látogatói egy egész délelőttös túra formájában ismerkedhettek meg a Hármashatár-hegy kevésbé ismert létesítményeivel. Ezek II. világháborús tábori és állandó légvédelmi állások a hozzá tartozó állásrendszerrel, valamint egy a hidegháborúban készült föld alatti gáztározó megtekintését jelentették.
Köszönjük minden kedves látogatónak, aki megjelent és a túrán részt vett és végigjárta egy részét vagy egészét.
A nagy érdeklődésre való tekintettel későbbi időpontban a Hármashatár-hegyen lévő túrát várhatóan megismételjük, illetve a közeljövőben a Budai várban tervezünk egy Budapest ostroma emléktúrát. Akit érdekel bármelyik is akár, már most jelezheti a facebookon.Egy elveszett óvóhelyet fedezett fel a kertjükben egy házaspár


Somersetben a 73 éves Holmes egy elveszettnek hitt második világháborús óvóhelyet tárt fel a virágágyásuk alatt. Mikor megvették a házat az előző tulajdonos mesélte neki, hogy egy óvóhely van a kertben betemetve. Az új tulajdonos akkor nem foglalkozott a kérdéssel, egészen mostanáig, mikor meg akarta keresni az elveszett objektumot.
Miután nem tudta, hogy a kertben hol keresse az óvóhelyet, az egész kertet felásta munkagépekkel. 70 köbméter földet kellett megmozgatni, mire előkerült az egykori betonozott árokóvóhely. A tulajdonos föld alatti helyiséggé alakítja át az óvóhelyet, miután tetőzetet épít rá.Kiadó a Wolfsschanze


Hitler egykori főhadiszállása a mai lengyelországi Ketryn közelében 13 hektáron elterülő Wolfsschanze kiadó 90.000 font/év áron. A bunkerkomplexum közel 2000 fő számára volt elegendő. Hitler mellett volt külön helye, a náci vezetők többségének például Göringnek, Bormannak és a katonai vezetés tagjainak is mint Wilheml Keitel és Alfred Jodl.
A bunkerkomplexum jelenleg a lengyel Erdészei minisztérium kezelésében van. Dacára annak, hogy 1944-ben a németek felrobbantották a bunkerek, a hatalmas romok jelentős közönséget vonzanak. Évente átlagosan 180.000 látogató jön el megtekintetni az egykori főhadiszállást.Vegyen bunkert még a világvége előtt!


Már csak 330 nap van a Maya világvégéig. Tudja mit fog csinálni másnap reggel? Tudja, hogy fogja túlélni? Egy kaliforniai cég megoldást kínál milliomosoknak a hatalmas katasztrófák idejére. A Vivos nevű cég 2 milliárd forintnak megfelelő összegért luxusbunkert épít a föld alá.
További részletek: itt.


Eladó egy táró óvóhely Hatvanban


Hatvanban eladó egy 330 m összhosszúságú dupla táró óvóhely. A járat 5 m széles és 3 m magas boltozatos. A járatokat burkolatak és vasúti sínpárok vannak benne lefektetve. Több helyiséggel rendelkezik a járatrendszer. Korábban óvóhelynek és kórháznak volt berendezve. A járatokban a páratartalom 98% a hőmérséklet pedig állandó jelleggel 18 fok. Az óvóhelyhez egy 150 m2 területű előépület is tartozik. Az ingatlan ára 30 millió Ft.


Eddig érintetlen bunkert nyitottak meg Guernsey szigetén


A Festung Guernsey csoport, egy 1947 óra érintetlen német bunkert tárt fel és nyitott meg Guernsey sziget nyugati részén Cobonál 2012 januárjában. A bunker főfegyverzete egy 47 tonna súlyú páncéltorony, mely két nehézgéppuskának adott helyet. A létesítményt az évek során a víz eláraszotta a németek pedig kiürítették azt, azonban a falakon lévő feliratok és apróbb tárgyak megmaradtak. A csoport további bunkerek feltárását és megnyitását tervezi.


Megtalálták a HMS Olympus tengeralattjárót


1942. május 8-án futott ki máltáról a HMS Olympus nevő brit tengeralattjáró, mely nem sokkal később Tripoli partjai közelében aknára futott és elsüllyedt. A katasztrófát a 98 fős legényésgből csak 9 fő élte túl, akiknek 7 mérföldet kellett úszniuk a partokig a hideg tengerben éjszaka. Az elsüllyedt tengeralattjárót szonár segítségével sikerült azonosítani. A roncs helye már 2003-tól ismert volt azonban a felvételekből nem volt egyértelmű milyen hajót rejt a szonárjel, egészen mostanáig.


Kiadó a Valentin bunker


A Bréma mellett található Valetin bunkert szeretné kiadni a Német Központi Ingatlanhasznosítási Intézet. A bunker 1943 és 1945 között épült kényszermunkával, a 426 m hosszú és 33 m magas bunker tengeralattjárók építésre szolgált. Az építmény méretei és a 4,5 m vastag falai a legnagyobb bunkerek közé sorolják a Valentin bunkert, mely a II. világháború során készült. Építéséhez 1,2 millió tonna betont és vasat használtak fel.
A bunker a német hadsereg raktáraként szolgált 2011-ig. Idén a bunkert átadták a Ingatlanhasznosítási Intézetnek, aki szeretné a bunker egy részét: a központi csanokot és a három szintes irodákat üzleti célra kiadni. Ugyanakkor egy másik német hatóság, mely az állami műemlékek és emlékhelyek megőrzését felel 3,8 millió eurót fordított eddig egy kiállító és emlékhely kialakítására a bunkerben. A két hatóság most egymással küzd az építmény további hasznosításáért, mivel a műemlékvédők úgy ítélik, hogy a bunker üzleti hasznosítása számos káros építési beavatkozással járna, ami után már nem maradna meg a léteesítmény mostani jellege.


Vegyen óvóhelyet még most 2012-re


Egy amerikai cég morden kialakítésú polgári és ipari óvóhelyeket kínál 2012-es évre. A legnagyobb óvóhelyek korábbi rakéta silókból kerülek kialakításra. Az óvóhelyek védenek atom-, biológiai- és vegyitámadás ellen. Továbbá sugárzás, földrengés, és árvízbiztosak. Saját fűtési és légtisztító berendezésekkel vannak felszerelve az óvóhelyek és külön élelmiszerraktárral is rendelkeznek. A legkisebb óvóhely már 43.000 dollárért megvásárolható. Az óvóhelyeket egy kisfilm is bemutatja, a film itt nézhető meg.
További részletek a gyártó oldalán érhetők el: http://www.2012shelters.net/.


Újabb látogatócsúcsot döntött az oldal 2011-ben


Köszönjük minden kedves látogatónknak, hogy a www.bunkermuzeum.hu-t rendszeres látogatja! 2011-ben ismét nőtt az egyedi látogatók száma. A nemzetközi látogatók száma szintén dinamikusan növedekedett, nem is szólva azon országokról ahonnét olvasnak minket: 2011-ben a Föld 143 országból érkeztek látogatók. Az első öt helyen az USA, Németország, Kanada, Ukrajna és Románia áll. A nemzetközi látogatók között a top20-ban idén már három távoli oprszág is felkerült: Kína, Brazília és Japán.