Képriport a Führerbunkerből


1945. áprilisában a német és szovjet csapatok, vad utcai harcban küzdöttek a német főváros birtoklásáért, miközben egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a Szövetségesek megnyerték a háború Európában. Nem sokkal ezután a két hétig tartó ütközet véget ért. A Life magazin 33 éves riportere William Vandivert a helyszenen tartózkodott, ahol lefényképezte az elpusztult Berlint. Százezrek haltak meg a csatában nem számolva a civil férfiakat, nőket és gyerekeket, miközben számolatlanul maradtak fedél nélkül.
Azonban két haláleset jelezte különösen a Harmadik Birodalom végét, melyekre egy piszkos föld alatti bunkerben került sor Berlinben 1945. április 30-án, ők Hitler és régi hű társa és kis ideig felesége Éva Braun voltak. A Life magazin bemutatta még sose publikált fotókkal a Füherbunkert és a betonfalak mögött lévő város romjait. Vandivert volt az első nyugati fotós, aki beléphetett a Füherebunkerbe Berlin esete után. A képeket a bunkerről és a romos városról 1945. júliusában hozta le a Life magazin.

További információ: http://www.life.com/
Berlin központjában lévő Oberwallstrasse, ahol az egyik legelkeseredettebb harc tombolt a német és szovjet csapatok kötött.
Hitler Bunkerében: Parancsnoki szoba, mely részben legéett a visszavonuló német csapatok nyomán, részben a megszálló szovjet csapatok távolították el onnét a kisebb tárgyakat.
Ellopotott 16. századi műkincsek a bunkerben.
Hitler nappalija: A kanapé, ahol végzett magával Hitler és Éva Braun.
Az árok: A feltételezések szerint ebben az árokban égették el Hitler és Éva Braun holttesét az öngyilkosságuk után.
SS sapka: Hitler nappalijának padlóján egy poros SS tiszti sapka.