Mindennapok egy Flaktoronyban (Berlin 1943)

Az úgynevezett Hüfszug Bayern, mely egy teherautókból álló szállítóoszlop biztosította az élelmet a flaktornyoknak, mikor egy-egy nagyobb légvédelmi riadó történt. Ezt a szállítóoszlopot annak a szervezetnek a neve után keresztelték el, mely a nürnbergi nagygyűléseket és a Hitlerjugend májusi nagygyűléseket ellátta minden évben, ezért is volt a neve Hilfszug Bayern (Bajor Felmentő Oszlop). Mi katonák, kellett, hogy kipakoljuk az élelmiszert, és mivel ez az élelmiszer annyival jobb volt, mint a saját fejadagunk, gyakran félretettünk belőle magunknak is. Az élelem csodás volt, de mivel rengeteg ember zsúfolódott össze, a WC kérdés iszonyatossá vált.

Flaktorony a berlini állatkertben


Külön volt egy Oberfähnrich, akinek az volt a feladata, hogy WC-re vezető folyosót szabadon tartsa. Ezért a feladatért, és egyéb munkáiért, kitüntetést is kapott, mely munkának része volt hogy az embereket összerendezte egy hangszóróval, mikor kavarodás kezdett riadó esetében. Ez azonban hasznos volt az embereknek a flaktoronyban, a jó élelemnek örültek és a falak olyan vastagok voltak, hogy nem hallották a bombák robbanását kint, csak a torony tetején lévő légvédelmi ágyúk tüzelése hallatszott.

Az emberek minden szint minden termében zsúfolásig voltak egészen a negyedik emeletig, ami már a katonai szekció volt. Azonban a folyosókon itt is tömeg volt, át kellett lépni az alvó emberek felett, akik a padlón feküdtek. Azt gondolom közel 20000 ember zsúfolódhatott össze a legrosszabb esték során. Reggelnet aztán órákig tartott, mire sikerült kiüríteni az egész tornyot.

Horst Kestner 16 éves légvédelmi segítő visszaemlékezése a berlini állatkertben lévő flaktoronyról - 1943. november 22.