Málta: a 2000 légiriadó szigete
- korabeli összefoglaló


Csak az utolsó hetekben ötszázszor verte fel a hirdető szirénák éles vijjogása Málta szigetét! Az angolok legerősebb támaszpontjára a Földközi tengeren, éjjel-nappal hull az olasz és a német repülők bombazápora s a katonai célpontok, a kikötők, repülőterek, földfeletti hangárok, raktárak és javítóműhelyek romjai fölött állandóan vastag füstfelhő gomolyog. A sziget lakosságának legnagyobb része elmenekült a hegyek közé s berendezkedett a sok természetes barlangban, ahol védelmet lel a sziget sorsának eldőléséig. A tengelyhatalmak példátlan erejű és még mindig fokozódó támadásainak céljáról, hónapok óta köteteket írt össze a nemzetközi sajtó s minden jóslást learatott a valószínűségek mezejéről. Sok ellenséges katonai szakértő azt állítja, hogy a németek és az olaszok Málta megrohanására készülnek, mások pedig azt a véleményt erősítgetik, hogy a nagy szövetségesek csak a sziget védelmi berendezéseit próbálják tönkretenni. Bármi legyen a cél, egyelőre az a fontos eredménye a légirohamoknak, hogy Málta a jelen-legi körülmények között, katonai feladatát betölteni képtelen: az angol repülőterekről nehéz a felszállás, a javítóműhelyek nem tudnak dolgozni, a hajók az üzemanyag felvétele után kénytelenek gyorsan kifutni a nyilt tengerre s a sziget ellenállóképessége napról-napra gyöngül. Máltával áll és bukik Anglia hatalma a Földközi-tengeren !...


La Valetta kikötőjének bombázása. A kép baloldalán egy hatalmas olajtartály és az angol tengeralattjárók javítóműhelye ég. Az öböl vizén sok angol tengeralatjáró és egyéb hajóegység látható. A fehér foltok az angol légelhárító ütegek lövedékeinek robbanásai.
Lehull a német stuka bombája Málta szigetére
La Valetta főutcája.
La Valettai városrészlet. Lakói a helyi barlangokba húzódtak. Üres, néma most a régi város...
Erősödik a támadás és a védelem! Lángok csapnak fel a kikötő balpartjának raktáraiból és a német repülőgépek körül is sűrűsödik a sok fehér pamacs, a gránátok tüze..
A parancsnoksági épület. és az angol kaszárnyák Málta szigetén, az olasz kultúra ősi földjén.
Hazafelé, Málta bombázása után. A tenger kibontja békés alkonyati szépségeit...